Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nová aristokracie SOBĚ!

Ráno jsem si dal kávu a k ní porci (ne)návisti. Kromě obvyklé dávky mně padl do oka článek ve kterém se píše, že Ministerstvo životního prostředí hodlá dotovat nákupy elektromobilů a tím podporovat růst trhů a nákupy.  

Původně jsem myslel, že bych snad i mohl začít uvažovat o koupi elektroverku. Co by člověk neudělal, aby s těmi neklidnými nezletilými prudiči vyšel. Ale vypadá to, že mým (zeleným) údělem je přispívat na dotace a brebendy a být šikanovaný za "dehet v turbu". A samozřejmě platit šíleným zeleným bohům obětiny, jako bych byl sám šílený. 

Citace z článku
Ceny elektromobilů jsou výrazně vyšší než aut se spalovacími motory a pro mnohé lidi jsou nedostupné, například Škoda Enyaq začíná těsně pod 1,2 milionu korun.
Ministerstvo životního prostředí hodlá nákupy elektromobilů dotovat, ale jenom obcím, krajům, ministerstvům, obecně prospěšným nebo neziskovým společnostem. Na lidi se nedostane.
„Přece jen je cena elektromobilů zatím taková, že nejsou úplně dostupné. Chceme podporovat růst trhů a nákupy, ale občanům to nemohu zatím slíbit. Věřím, že s rostoucí výrobou půjde cena dolů,“ uvedla v pondělí při podpisu memoranda se Škodou Auto v Mladé Boleslavi ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Bohužel není v článku uveden objem předpokládaných nákupů. Ale jak víme z toho, co občas prosákne o nákupech stání správy, samosprávy a neziskovek, neuvedení čísel je ochrana daňových poplatníků před dalším zbytečným stresem a marným vztekáním se. 

.

Malá vsuvka - statistika pro přehled o situaci s emisemi. Víš kolik připadá na osobní dopravu procent emisí? Já to nevěděl a boj s CO2 mi připadal málem stejně důležitý jako Markétin svetr! Našel jsem to v rozhovoru s Daliborem Žákem, který se tématu automobilismu věnuje téměř 14 let. Emise CO2 z osobní dopravy dle něj tvoří 0,15% ! (!!!). V odkazu je mnoho dalších zajímavých informací o emisích a osobní dopravě. 
Na zbytek tohoto tématu pak stačí kupecké počty. Kdyby přestaly jezdit všechny osobní automobily v Evropě, nestane z hlediska celkových emisí NIC! Což potvrzuje i to, že v době pandemie, kdy byl prudce snížen objem dopravy ve velkých městech, nebyl naměřen žádný pokles emisí. Ale v Bruseli žádné fyzikální ani matematické zákony neplatí...

Pro jistotu grafické znázornění. Žlutá je objem emisí CO2 v EU z osobní dopravy - 0,15%. Hnědá celkový objem emisí. Není to úplně přesně, žlutě je znázorněno 0,25%, tedy malinko více, než skutečnost. Ale pro představu to stačí. 

Osobní doprava je z hlediska celkového objemu emisí zcela nepodstatná.
Kdyby se jElita zaměřila na například optimalizaci dopravy zásilek (z mé zkušenosti auta jezdí naplněna z max 2/3 a v balíku často zabere zboží okolo 30%), nebo na optimalizaci dopravy v průmyslové a maloobchodní sféře, bylo by snížení emisí měřitelné, rychlejší a podstatně větší. Myslím, že každý z nás by vydržel, kdyby balík přišel o den později.
Nehledě na to, že cca 20% světové produkce se neprodá a je různým způsobem zničeno, recyklováno (jako nové), nebo někde zaparkováno. Umíš si představit, kolik energie a zdrojů to spotřebuje? A kolik se při výrobě a dopravě těchto 20% vytvoří emisí?

Opravdu je boj proti emisím z osobní dopravy tak důležitý? Jak nám tvrdí jElita? Nebo je to jen dobrý byznys a nástroj na šikanu? 
.
Samozřejmě je třeba vybudovat i infrastrukturu - nabíječky elektroverků. V Česku je v plánu "investovat" 5 miliard  do roku 2025! Je třeba si uvědomit, že i tato "investice" je určena hlavně obcím, krajům, ministerstvům, obecně prospěšným nebo neziskovým společnostem. Jak plyne z citace článku v úvodu. 

Podle posledního vývoje by člověk řekl, že cena elektrické energie nás bude v budoucnu trochu trápit. Ale asi jen Nevyvolené. Vyvolení budou vesele drandit po vlastech českých i evropských bez ohledu na ceny. Zaplatí to erár. 
Tedy pokud to nevyřeší jako Chytrá zelená (!) ministryně Ursula, která raději jezdí na benzín. Ačkoli má k dispozici elektromobil, raději užívá benzinový vůz. Česky se tomu říká "Káže vodu, pije víno". 

Možná se jen plní plán jElit a výrobců elektromobilů. Jak se píše ve  zprávě evropské asociace výrobců automobilů ACEA „Making the Transition to Zero-Emission Mobility“. Automobilky v ní nejen poprvé jasně říkají my už elektromobily umíme vyrobit, ale teď je řada na úřednících, aby zařídili, že je budou lidé kupovat. Ale lidé nějak nechtějí. Nebo vzhledem k (i jiným) nákladům nemůžou? Tak si jElitáři prostě poradili po svém.

.

Nedává ti to smysl? No, mně taky ne. Ale možná je to jen součást náboženství zvaného Green Debil. 
Kdybych byl konspirátor, napsal bych, že je to součástí plánu. Pro Vyvolené se zařídí pohodlná mobilita a pro Nevyvolené zůstane kolo, nohy nebo veřejná doprava. Ale to já nejsem, takže VĚŘÍM (důkazy nejsou), že to myslí (sami se sebou) upřímně!

Nešlo by ty peníze využít účelněji?

.

 

Autor: Oldřich Mladý | středa 28.9.2022 17:49 | karma článku: 40,81 | přečteno: 1591x
  • Další články autora

Oldřich Mladý

Dezinformátor měsíce je... Eurostat!

Teda alespoň podle pana premiéra Petra Fialy. Eurostat, tento dezinformátor a rozšiřovač nepravd uvedl, že ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí v České republice zvýšily meziročně nejvíce

26.4.2023 v 18:47 | Karma: 41,80 | Přečteno: 1926x | Diskuse| Společnost

Oldřich Mladý

Andy nebo Pavka?

V Česku zuří vášnivý boj! Kdo bude Velký Vont? Součástí je mediální prezentace, adorace, dehonestace, fauly, agrese, urážky, informace a dezinformace. Varuji! Blog není korektní a už vůbec ne objektivní... ;)

25.1.2023 v 21:52 | Karma: 38,26 | Přečteno: 1371x | Diskuse| Společnost

Oldřich Mladý

Po bitvě je každý generál!

Ještě není po bitvě a generálů je víc, než hvězd na nebi. Stejně tak samozvaných epidemiologů, odborníků přes viry a expertů na zakrývání úst rouškou. Dnes všichni ví, co se mělo dělat před měsícem a ONI to říkali! Zcela zapomněli

1.6.2020 v 9:25 | Karma: 43,71 | Přečteno: 2551x | Diskuse| Společnost

Oldřich Mladý

zPátečníci

Je pátek, nezletilí i zletilí zPátečníci mrsknou školní tašku do kouta a vyráží na party! S žárem v očích pochodují náměstími a dychtí zachránit klima, planetu a vlastně všechny a všechno na zemi i blízkém okolí. Jak to vypadá kd

28.9.2019 v 20:04 | Karma: 42,99 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Oldřich Mladý

Maruška a Honza z České pošty

Tenhle příběh by klidně mohl začínat jako pohádka. Za devatero horami balíků a sedmero koši dopisů seděla Maruška. Přemýšlela, jak asi Honza snáší ten příšerný hic, když v rozpálené dodávce doručuje balíky a na rtech měla úsměv, k

3.9.2019 v 22:02 | Karma: 44,08 | Přečteno: 7372x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1992x
Skutečně vládnou ti, proti kterým nesmíš psát!

 

PoliticalEnviroEuroElitoRacialGenderoEtnicko AgeistickyReligionMinorityMajorityNonprofit ActivisticallyBlmEcolologicallyColorfully
LGBTQIAPKW+(NestíhámDoplňovatPísmena)
KlimaticGlobalistic nekorektní texty.

 

 

Seznam rubrik