Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po bitvě je každý generál!

Ještě není po bitvě a generálů je víc, než hvězd na nebi. Stejně tak samozvaných epidemiologů, odborníků přes viry a expertů na zakrývání úst rouškou. Dnes všichni ví, co se mělo dělat před měsícem a ONI to říkali! Zcela zapomněli

Zcela zapomněli, že před měsícem strachy nevystrčili z roušky ani nos a většina z nich nebyla vidět jinde, než v podomácku zfušovaném videu. Nabádali k nošení roušky i na nočním přesunu z ložnice k vyloupení lednice. Dnes pronášejí moudra na každém kroku a sebevědomí jim rozhodně nechybí.

Úvodem pár čísel. Data jsou k 31.5.2020 odpoledne. 
Česko: nakaženo 9.230, uzdraveno 6.546, úmrtí 319, počet obyvatel 10.650.000
Belgie: nakaženo 58.381, uzdraveno 15.887, úmrtí 9.467, počet obyvatel 11.460.000
Švédsko: nakaženo 37.113, uzdraveno 4.971, úmrtí 4.395, počet obyvatel 10.230.000
Vybral jsem evropské země s podobným počtem obyvatel, ale rozdílným přístupem k problému. Níže jsem porovnal pouze počet obyvatel a počet úmrtí. Počet nakažených a uzdravených závisí (dle mého laického názoru) na počtu testování a je tedy méně relevantní. Samozřejmě, ani počet úmrtí není přesné číslo. V různých zemích se používá různá metodika pro počítání mrtvých a tato není standardizovaná. Ale lepší čísla nemáme, musíme si tedy vystačit s tím, co je. 

Z výše uvedeného vychází úmrtnost v souvislosti s tím zmetkem takto: Česko: 0,003 %, Belgie: 0,083 %, Švédsko: 0,043%.
Přeloženo do lidské řeči, ze 100.000 lidí umřelo: Česko 3, Belgie 83, Švédsko 43. Pro porovnání, sto tisíc obyvatel má například Olomouc, Liberec nebo České Budějovice.
Kdybych byl hlídací vořech na Iděs, napsal bych, že v Česku byla úmrtnost jen přibližně 20krát nižší, než v porovnaných státech. Kdybych psal pro Lesk, titulek by byl V Belgii umřelo téměř 30krát víc lidí než v Česku! A kdybych byl fanda Andyho a jeho party, napsal bych V Belgii je o 2758 procent víc mrtvých, než v Česku!
Kdo má ještě maturitu z matematiky, hravě přijde na to, jak jsem k číslům přišel. A za domácí úlohu si může spočítat skore v Anglii, Španělsku nebo Itálii. Ostatní si můžou přečísti Vergilia v originále.
Ať si vyberu kteroukoli formulaci, vychází mi, že v Česku je výsledek hoooooodně dobrý!

Ale zdá se, že jsem s tímto názorem poněkud osamocený. Něco jako Xaver v České televizi. Moje neodbytná otázka je... Co způsobilo, že Česko bylo koronavirovou ranou téměř nepostiženo? Že jsme ateisti a Bůh trestá jen členy svého fanklubu? Nebo jsme moc rasističtí a xenofobní a vir nás prostě taky nemá rád? Měl covid obavu, že by s náma musel zachlastat a že by to ve zdraví nepřežil? Nebo koronáč nemá v lásce švejkování a bál se, že nedostatek úcty poškodí jeho reputaci?
Mám podezření, že v tom má prsty vládní partička! Kdo mě zná, ví že nejsem zrovna Andyho fanda. Hlavně se mi nelíbí využívání statní výkonné moci k prosazování jeho soukromých zájmů. Ale i dalšími nešvary tohoto filuty "Čau lidi" by se dalo popsat mnoho stran, stačí se zeptat strejdy gůgla, nebo mrknout na (fejs)bůček.
Přes všechny tyto záporné stránky myslím, že za skvělý výsledek boje s covidem a hlavně záchranu živých i mrtvých hodně může Andy, Červenáček a celá jejich parta. Andy se v nejisté době koronavirové ukázal jako zkušený vůdce a člověk, který se nebojí prosadit svůj názor a stát si za ním. Navzdory krutopřísné kritice. Spojil svou tvář a možná i budoucnost s nepopulárními nařízeními a pravidly. Udělal to, co udělá správný vůdce v krizové situaci, postavil se do čela a vedl. Holky a kluci, respekt! 
Když hrozí neznámé nebezpečí, nevíš co bude a jak se bude situace vyvíjet, je lepší držet se na jistější straně. Nastavit přísnější pravidla a dle vývoje je měnit. Platí dvakrát v situaci, ve které se ocitneš poprvé a NIKDO s ní nemá zkušenosti! 
Osobně jsem moc rád, že v tomto nepříjemném období nestáli v čele vedoucí jako Bohuš "Bez páteře" Ohebný, Péťa "Kecal" Fialka nebo Mirda "Whiskey" Kaldba. Dle jejich publikovaných vyjádření (Bohuš se tradičně zdržel) usuzuji, že s jejich vedením mohl být počet mrtvých srovnatelný s jinými zeměmi. I tak by se mohlo zdát, že statisticky je to ok. A nedalo by se jim nic moc vyčítat. Ale Andyho parta jim do toho hodila vidle.
Z praxe vnímám dost velký rozdíl mezi vůdcem a vedoucím.

Opozice promarnila skvělou příležitost, udělat po dlouhé době něco pozitivního a smysluplného. Alespoň na chvilku mohla opustit svůj jediný programový bod, Sestřelíme Andyho! Kdyby Andy nebyl, museli by si ho vymyslet. Celá opozice, jako pubertální fňukna, zpívala stále stejnou písničku. Komplikovala vládní opatření. Mohli se dočasně připojit a spolupracovat. Ale to by pro tenhle okresní přebor bylo moc populistické a mohli by získat nějaké nové příznivce. O coź, jak se zdá, žádná opoziční strana nestojí. Mohlo za nimi zůstat něco kladného, což jim taky nedává smysl. Celkově tu strategii nechápu. 35 procent lidí podporuje ANO, což je v podstatě vůdce a jeho praporčíci. A jediný program opozice je Sestřelíme HO! Ale tím mu tak trochu pomáhají! Copak si nemůžou zaplatit svého Máru Prchala? Který by jim napsal alespoň trochu smysluplný program a poradil s rétorikou? Sorry jako, Sestřelíme Andyho!, prostě program není!  
A tak raději opozičníci bombardovali vládu nesmyslnými požadavky "Chceme jasný plán (30.3.2020)" nebo přímo bojkotovali schvalování krizových zákonů (6.4.2020). Ty vogo, jak chceš mít plán, když pořádně nevíš, co se venku děje? A už vůbec netušíš, co se bude dít zítra? V takové situaci je ti plán na dvě věci (HaN)! Když se vstupní podmínky pořád mění. Musíš mít palec na tepu pacienta a podle toho se rychle rozhodovat! Plánovat na týdny dopředu je dvakrát ztracený čas! Který můžeš věnovat řízení aktuální situace. Myslím, že každý zkušený manažer potvrdí, že jsou situace, kdy vynechá i několik podřízených vedoucích a v krizové situaci si vyhrne rukávy a osobně vezme otěže do svých rukou. 
I když, v jednom má opozice pravdu. Je potřeba prověřit (s přihlédnutím k mimořádné situaci) nákupy zdravotního materiálu v době koronakrize a s tím spojených nastrčených firem. Taky proč nebyly zapojeny české firmy, které mohly pomoci a byly ze strany vlády odmítnuty. A projednávání zákonů, např. o střetu zájmů, pod rouškou covidu. Tady by asi byl prostor pro zlepšení.

Pořád ještě dlužíme velké poděkování lidem v první linii! Lékařům, sestrám, lidem ze záchranných složek, policistům, vojákům... Ti riskovali nejvíc! A mimo poděkování by si určitě zasloužili taky tučnou finanční odměnu! Zatím jsem o prémiích četl pouze v budoucím čase. Andy, kdo rychle dává, dvakrát dává! Neměli bychom ve světle posledních zkušeností přehodnotit i priority ve svém posuzování jednotlivých profesí a jejich odměňování? Tihle lidé jsou důležití!
Jako maximálně pozitivní vnímám nasazení normálních lidí. Bez ohledu na politické tanečky si navzájem pomáhali, šili roušky pro sebe, rodinu, známé i neznámé. Nebyl problém skočit sousedovi na nákup nebo vyvenčit psa. Velké díky si zaslouží vietnamská komunita, která poskytovala zdarma občerstvení pro záchranné složky a roušky prostě rozdávala bez nároků na odměnu. Když si můžu vybrat, nakoupím od té doby jako poděkování raději ve vietnamské večerce, než jinde.
Je to super zpráva! Umíme držet spolu a pomáhat si! Tak asi nejsou ty Evropské hodnoty  v Česku ještě dostatečně zakořeněny.

Je škoda, že více nezazněly názory odborníků přes viry, zdravotníků a vůbec lidí, kteří mají s podobnými věcmi zkušenosti a rozumí jim. Byly by určitě zajímavější, než stokrát přežvýkané chytrosti "novinářů" a "reportérů", kteří o podstatě problému obvykle moc netuší. Vždycky je lepší mít informace přímo od zdroje, než od zprostředkovatele. 
Pobavily mě poznámky samozvaných virologů, epidemiologů a expertů, kteří pravděpodobně rychlostudovali v Plzni.  Cítí se být omezeni ve své svobodě, ale možná jsou omezení i jinak. Namátkou vybírám:
Hloupý Honza: Koronavirus vynalezl Babiš ve spolupráci s Číňany, aby zničil mě a moje divadlo! Moc to nezabralo. Tak přidal: Babiš chce pod rouškou koronaviru ovládnout Českou televizi! Honzíku, nemáš zbytečně vysoké sebevědomí?
Pavlík Šafrů: Povinné roušky jsou symbolem diktatury hlouposti. Tvojí hlouposti, Pavle? Jasně, vždyť jde jenom o životy ... těch druhých. 
Lulůů Fanánek: Covid-19 je neškodná viróza. Mám svůj rozum... No to je těžké i komentovat.... 
Jirka Kacetl, znojemský zastupitel: Rouška je symbolem poddanství. A pak byl zajištěn obecní policií.
Jirka Payne, jaderný fyzik, topič, poslanec, ...: Roušky škodí. A sepsal opravdu odbornou filipiku. 
Myslím, že drtivá většina obyvatel přijala chvilkové nošení roušky v klídku a pohodě. S vědomím, že jde o život a nic menšího. A lepší je žít zdravý (a bohatý), než být nemocný, nebo v dřevěném penále bez roušky. Pár exotů na tom nemůže nic změnit.

.

___________________________________________________________________

1.6.2020 18:30. Po přečtení příspěvků v diskusi, jsem se rozhodl text krátce doplnit. Děkuji všem kteří přispěli do diskuse a samozřejmě všem, kteří klikli na tlačítko "Zvyšte článku karmu!" :-)

Proč si myslím, že Česko dopadlo hodně dobře, je podloženo údaji ve druhém a třetím odstavci blogu. Všechna čísla jsou z oficiálních statistik.

Podstatou je, že počet mrtvých na 100.000 obyvatel je v Česku přesně 27,58 krát nižší (!!!) než v Belgii a 14,34 krát menší než ve Švédsku. Někomu se to možná zdá špatné, nebo průměrné. Mně se to zdá výborné!

Záměrně jsem použil počet úmrtí na počet obyvatel. V diskuzi se objevil odkaz na počet nemocných/uzdravených, což může být zavádějící. Neboť čím více je provedeno testů, tím více je nemocných/uzdravených a naopak. V extrémním případě, kdy je provedeno testů hodně, se  taková země posouvá v tabulce směrem nahoru. Pokud by se někde netestovalo vůbec, umístí se tato na konci, pod Lesotho.
Počet provedených testů se v odkazu neuvádí a tak odkazovaná statistika může klamat.
Pokud má někdo lepší vstupní data, postněte je do diskuse a přepočítám to.

Pochopitelně, ani počet úmrtí není úplně přesný, ale to jsem taky napsal ve druhém odstavci.  Moje statistika je samozřejmě přesný výpočet z nepřesných vstupních čísel. Každopádně si mi zdá poměr úmrtí/počet obyvatel lépe vypovídající o skutečném stavu.

Pro posouzení jak Česko dopadlo je celkem jedno, jestli vyšlo jinde 30x více nebo 20x více umrtí. Pořád je to v Česku řádově (!) lepší než v zahraničí! A to někdo ovlivnit musel! 

S úctou věnuji tuto doušku diskutujícím Petr Burian, Jiří Kučera, František Luft, Jiří Kindl a Lumír Vitha.

 

Autor: Oldřich Mladý | pondělí 1.6.2020 9:25 | karma článku: 43,71 | přečteno: 2551x
  • Další články autora

Oldřich Mladý

Dezinformátor měsíce je... Eurostat!

Teda alespoň podle pana premiéra Petra Fialy. Eurostat, tento dezinformátor a rozšiřovač nepravd uvedl, že ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí v České republice zvýšily meziročně nejvíce

26.4.2023 v 18:47 | Karma: 41,80 | Přečteno: 1925x | Diskuse| Společnost

Oldřich Mladý

Andy nebo Pavka?

V Česku zuří vášnivý boj! Kdo bude Velký Vont? Součástí je mediální prezentace, adorace, dehonestace, fauly, agrese, urážky, informace a dezinformace. Varuji! Blog není korektní a už vůbec ne objektivní... ;)

25.1.2023 v 21:52 | Karma: 38,26 | Přečteno: 1371x | Diskuse| Společnost

Oldřich Mladý

Nová aristokracie SOBĚ!

Ráno jsem si dal kávu a k ní porci (ne)návisti. Kromě obvyklé dávky mně padl do oka článek ve kterém se píše, že Ministerstvo životního prostředí hodlá dotovat nákupy elektromobilů a tím podporovat růst trhů a nákupy.

28.9.2022 v 17:49 | Karma: 40,81 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Společnost

Oldřich Mladý

zPátečníci

Je pátek, nezletilí i zletilí zPátečníci mrsknou školní tašku do kouta a vyráží na party! S žárem v očích pochodují náměstími a dychtí zachránit klima, planetu a vlastně všechny a všechno na zemi i blízkém okolí. Jak to vypadá kd

28.9.2019 v 20:04 | Karma: 42,99 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Oldřich Mladý

Maruška a Honza z České pošty

Tenhle příběh by klidně mohl začínat jako pohádka. Za devatero horami balíků a sedmero koši dopisů seděla Maruška. Přemýšlela, jak asi Honza snáší ten příšerný hic, když v rozpálené dodávce doručuje balíky a na rtech měla úsměv, k

3.9.2019 v 22:02 | Karma: 44,08 | Přečteno: 7372x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1992x
Skutečně vládnou ti, proti kterým nesmíš psát!

 

PoliticalEnviroEuroElitoRacialGenderoEtnicko AgeistickyReligionMinorityMajorityNonprofit ActivisticallyBlmEcolologicallyColorfully
LGBTQIAPKW+(NestíhámDoplňovatPísmena)
KlimaticGlobalistic nekorektní texty.

 

 

Seznam rubrik